Hrady.cz
Jednolodní římskokatolický farní kostel Nanebevzetí Panny Marie byl postaven ve stylu klasicismu s prvky přetrvávajícího pozdního baroka v letech 1807-1814 jako náhrada za starší stavbu. U vnější stěny je náhrobník Protivce ze Zástřizl z r. 1505. Před kostelem socha sv. Jana Nepomuckého.
© Luděk Vláčil 01/2018
Graficke pismenko Vesnice Bohdalice tvoří společně s Pavlovicemi obec Bohdalice-Pavlovice, ležící v okrese Vyškov v Jihomoravském kraji. Nejstarší stavbou obce je budova bohdalického zámku sloužícího jako základní škola. Nejvýraznější dominantou je však nedaleký jednolodní římskokatolický farní kostel Nanebevzetí Panny Marie z let 1807-1814, přístupný v době konání bohoslužeb. Za návštěvu stojí zdejší muzeum Tomáše E. Müllera.

historie

První nepřímá písemná zmínka o vsi Bohdalice (německy Bochdalicz) pochází z 24. června 1337, kdy se vzpomíná Vojtěch z Bohdalic, z čehož se dá usuzovat, že zde již stála i tvrz. Jeho potomci vlastnili ve vsi díl do roku 1368. V roce 1401 se poprvé připomíná fara a kostel. Původní chrám, údajně dřevěný, stál v blízkosti staré fary. V roce 1807 byl položen základní kámen nového kostela, postaveného ve stylu klasicismu s prvky přetrvávajícího

Luděk Vláčil - zdroj: Umělecké památky Moravy a Slezska, Díl 1. A-I, Bohumil Samek, Academia 1994, https://cs.wikipedia.org, http://www.bohdalice.cz a další, 24.1. 2018

Vyškov  (VY)
    Bohdalice