Hrady.cz
Původně gotický kostel se poprvé připomíná roku 1389. Do raně barokní podoby byl přestavěn snad současně s obnovením fary roku 1689. Počátkem 18. století byla přistavěna sakristie. Upravován i v 19. století.
fara a kostel
© Luděk Vláčil 01/2018
Graficke pismenko Nejvýznamnější dominantou obce Chvalkovice, ležící v okrese Vyškov v Jihomoravském kraji, je původně gotický římskokatolický farní kostel sv. Bartoloměje s farou. Na návsi je sousoší sv. Jana Nepomuckého z r. 1718 a sousoší sv. Cyrila a Metoděje. Nad obcí stojí větrný mlýn holandského typu z 19. století s původním zařízením a nedaleko stojí zámek Komorov se zahradou a jezírkem. V lese severně nad Chvalkovicemi je nejvyšší vrchol Orlovické vrchoviny Hradisko (518 m n. m.), kde se mělo nacházet pravěké hradisko.

historie

První známá písemná zmínka o vsi pochází z roku 1347. Údajně kolem roku 1374 byl v Chvalkovicích vystavěn gotický kostel, který se poprvé připomíná roku 1389. V té době zde zřejmě byla i fara. Na konci 17. století, snad současně s obnovením fary roku 1689, byl přestavěn v raně barokním slohu. Na počátku 18. století byla přistavěna sakristie. Někdy kolem roku 1760 vznikl zděný sloupový hlavní oltář. V roce 1780 byl zrušen hřbitov, jenž se do té

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.chvalkovice.eu, http://pamatkovykatalog.cz/, https://cs.wikipedia.org, http://www.boroko.cz a další, 20.1. 2018

Vyškov  (VY)
    Chvalkovice