Hrady.cz
Terénní náznaky hradu na ostrožně s pozůstatky mohutného valu, šíjového příkopu. Plocha hradu se skládala ze 3 terasovitých úrovní, na vrchu zbyly části čtvercové budovy. Pochází ze 13.st., je ukázkou přechodu mezi hradištěm a hradem.
část prostřední dvojbudovy
2003 ©Jiří Marounek
Zbytky hradu se nacházejí přímo naproti hradu Zlenice přes Mnichovický potok.
8.6. 2003

turistické

Plocha hradu se skládá ze tří terasovitých úrovní. Na té nejvýšší se dochovaly části čtvrcové budovy. Na střední jsou zbytky větší odbélné a na nejnížší úrovni pravděpodobně stála budova lehčí konstrukce. Nejvyšší partie hradu jsou poškozeny stavbou železniční trati a součastných chat.
    8.6. 2003

historie

Historické prameny o hradu mlčí a není známo ani jeho jméno. Je možné, že byl předchůdcem sousedních Zlenic, ale tuto hypotézu podlamuje fakt, že Mnichovický potok byl vždy majetkovou hranicí. Hrad u Čtyřkol by mohl podle své archaické podoby patřit k nejstarším českým hradům.

nepatrné zbytky zdí
     Benešov  (BN)