Demänovská ledová jeskyně

Demänovská ľadová jaskyňa, Demänovská Dolina
Ledová jeskyně, která je lidem známa již po staletí, se začala zaledňovat přibližně před 400–500 lety. Poprvé ji podrobněji prozkoumal a popsal Juraj Buchholtz ml. v r. 1719. Širší veřejnosti byla zpřístupněna v 80. letech 19. století.
Východ z jeskyně
© Luděk Vláčil 07/2017
Graficke pismenko Demänovská ledová jeskyně je součástí Demänovského jeskynního systému nacházejícího se v Demänovské dolině na severní straně Nízkých Tater. Kromě této jeskyně je veřejnosti přístupná ještě Demänovská jeskyně svobody. Z celkové délky 1900 m je veřejnosti zpřístupněných 680 m chodeb. Nejzajímavější částí jeskyně jsou trvale zaledněné dolní prostory, od nichž dostala i svůj název. Jeskyně je otevřena od 15. května. Nejvíce ledu je zde právě na jaře a postupně jej ubývá. Koncem srpna ledu již moc nebývá. V zimních měsících je jeskyně kvůli hnízdění netopírů uzavřena. K jeskyni se dostanete po 10 km cestou z Liptovského Mikuláše směrem do Jasné. Parkoviště ...

historie

Jeskyni vyhloubila voda potoka Demänovky v guttensteinských vápencích ze středního triasu. V období pleistocénu, jak dokládají nálezy, byla jeskyně hojně obývána jeskynními medvědy. Led se v jeskyni začal tvořit poměřně nedávno, přibližně před 400–500 lety. První písemná zmínka o jeskyni, v této oblasti, pochází z listiny ostrihomské kapituly z roku 1299. Tato zmínka se však nemusí vztahovat přímo k ledové jeskyni. První prokazatelná zmínka je z

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.nizketatry.sk, http://www.ssj.sk a další, 29.1. 2018

přírodní scenerie