tvrz Burnchurch

Burnchurch Tower House
Tvrz postavena na konci 15. stol. nebo na začátku 16. stol. rodem Fitzgeraldů z Burnchurch. V jejich držení do poloviny 17. stol. Poté v rukou plukovníka Viléma Wardena. Sňatkem přešla na rod Flood. Obývána do roku 1817.
Celkový pohled na tvrz od SZ.
Graficke pismenko Tvrz Burnchurch se nachází v hrabství Kilkenny asi 9 km jihozápadně od města Kilkenny. Interiéry tvrze nejsou přístupné. Okolí tvoří mírně zvlněná, zemědělsky využívaná krajina. Kromě tvrze je tu také zřícenina protestantského kostela. V okolí stojí za návštěvu nejenom město Kilkenny s hradem, ale také zříceniny opevněného kláštera Kells. Ten leží asi 4 km jihovýchodně od tvrze.
Pavel Semple, 2.12. 2017

historie

Tvrz Burnchurch byla postavena někdy na konci 15. stol. nebo na začátku 16. stol. rodem Fitzgeraldů z Burnchurch. Šlo o barony, vedlejší větev rodu Fitzgeraldů. Royland Fitzgerald byl baronem z Burnchurch v roce 1527. Zemřel v roce 1544 nebo 1545. Po něm se ujal panství jeho syn Jan, který zemřel v roce 1552. Janův syn Richard držel panství do své smrti na přelomu 16. a 17. stol. Richardův syn Roland žil přibližně do začátku Anglické občanské

Pavel Semple, zdroj: (místní informační tabule, http://www.rootsweb.ancestry.com/~irlkik/history/fitzgerald.html), 2.12. 2017

popis

Burnchurch je druh tvrze v Irsku a Británii známý pod označením věžový dům (tower house). Věžový dům je obdélný donjon (obytná a obranná věž). Tento druh tvrze se stavěl od 15. do 17. stol. Angličtina nemá slovo pro tvrz a tak jsou všechny tyto stavby označovány jako hrady. Do této skupiny patří i známé památky Bunratty v hrabství Clare a Blarney v hrabství Cork. Věžové domy zpravidla stály v ohrazení, někdy kamenném, označovaném slovem ‘bawn’.

Parkoviště
    Irsko