Hrady.cz
Most vystavěn v roce 1853. Vede po něm dvoupruhová vozovka s živičným povrchem. Na mostě se nacházejí sochy sv. Václava a sv. Jana Nepomuckého. Restaurovány v roce 2003. Most je památkově chráněn od roku 1958.
Kamenný most v Královicích
© Pavel Vítek 11/2017
Graficke pismenko Obec Královice se nachází 5 km severozápadně od Slaného. Přes obec vedou pouze silnice III. třídy lokálního charakteru. Okolo Královic vede železniční trať č. 110, Kralupy n. Vlt. – Slaný – Louny. Asi 1 km východně od obce leží na trati zastávka Královice. Pískovcový most přes Bakovský potok nalezneme v centru obce. Vede přes něj vedlejší silnice ze Zlonic přes Dřínov a Trpoměchy do Slaného.

historie

První písemná zmínka o obci Královice pochází z roku 1382. Most spojuje původně dvě samostatné části obce. Vystavěn byl v roce 1853. Ozdoben je sochami dvou svatých patronů, ochránců obce. Jsou to svatý Václav a svatý Jan Nepomucký. Sv. Václav má ve znaku symbolizovanou hvězdu v červeném poli, sv. Jan Nepomucký pak pět hvězd modrém poli. Autorem soch je slánský sochař Venclík. Pocházejí z doby po roce 1850. Most je také dominantou obecního

popis

Kamenný most v Královicích přes Bakovský potok je o dvou polích. Rozpětí oblouků činí 2,85 m. Nosnou konstrukci tvoří kruhové segmentové klenby z pískovcových kvádrů o tloušce 0,40 m. Ze stejného materiálu je vyzděný i šikmý pilíř na oválném půdorysu, přecházející do půlkruhových příložek. Po mostě vede dvoupruhová vozovka s živičným povrchem. Po obou stranách vozovky stojí zídky, které zastávají funkci zábradlí. Zhotoveny jsou z lomového kamene

technická památka
     Kladno  (KL)