Hrady.cz
Pocta poštovní známce - dílo z hořického pískovce vytvořil Ivan Jilemnický r. 1978 pro soutěž ke Světové výstavě poštovních známek Praga 78. Od r. 2010 je umístěno před vchodem do Poštovního muzea ve Vávrově domě na Novém Městě pražském.
Pocta poštovní známce
© Jiří Špaček, 5/2010
Graficke pismenko Před vchodem do Poštovního muzea ve Vávrově domě na Novém Městě pražském se nachází od r. 2010 neobvyklé výtvarné dílo, nazvané Pocta poštovní známce. Dílo z hořického pískovce vytvořil sochař Ivan Jilemnický. Vávrův dům stojí v blízkosti novoměstského předmostí Štefánikova mostu v sousedství 42 m vysoké barokní vodárenské věže, která po povodni r. 1658 nahradila starší, pozdně renesanční vodárenskou věž z prvních let 17. století. Věž od dnešní budovy Poštovního muzea odděluje krátká ulička Nové Mlýny, souběžná s Revoluční ulicí. Z hlediska dopravní dostupnosti je nejvýhodnější tramvajová zastávka Dlouhá třída, umístěná v Revoluční ulici.
Jiří Špaček, 30.11. 2017

historie

Dílo nazvané Pocta poštovní známce vytvořil sochař a také filatelista Ivan Jilemnický v r. 1978 pro výtvarnou soutěž vyhlášenou u příležitosti Světové výstavy poštovních známek Praga 78. Dílo bylo sice zdařilé, avšak autor, který se vždy otevřeně hlásil k rodinné evangelické tradici a odmítal se zabývat tehdejším režimem podporovanými tématy, nemohl pochopitelně soutěž vyhrát. Sochař Ivan Jilemnický (1944-2012) se narodil v Hořicích v rodině

Jiří Špaček (zdroj: různé webové stránky a vyprávění umělce), 4.12. 2017

pomník, památník