Hrady.cz
Socha pochází z roku 1761. Autorem pravděpodobně Josef Bergmann. Socha je restaurovaná, originál umístěn na městském úřadě. Kopie původní sochy umístěna u mostu. Sv. Jan Nepomucký v mírně nadživotní velikosti. Jazyk, symbol pravdomluvnosti, drží v ruce. Originál sochy památkově chráněn.
Socha sv. Jana Nepomuckého v Poděbradech
© Pavel Vítek 09/2017
Graficke pismenko Poděbrady jsou lázeňské město rozkládající se na březích Labe, asi 9 km jihovýchodně od Nymburka a 18 km severně od Kolína. Okolo města vede dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové. Sochu sv. Jana Nepomuckého najdeme na podestě mostu na levém břehu Labe.

historie

Socha sv. Jana Nepomuckého je připisována poděbradskému sochaři Josefu Bergmannovi, doklady o tom však chybí. V roce 1761 ji objednal poděbradský měšťan Jan Sichrovský u příležitosti 25. výročí svatořečení sv. Jana Nepomuckého. Na stejném místě socha stála až do roku 1961, kdy už byla v havarijním stavu. Na havarijním stavu sochy se jednak podepsal čas a jednak vandalové. Město nechalo zhotovit kopii z původního originálu a původní socha byla

popis

Kopie pískovcové sochy je umístěna u mostu na levém břehu Labe na ploše snížené proti vozovce. Podstavec s volutovými křídly, konkávně prohnutý, s reliéfem svržení sv. Jana Nepomuckého z mostu. Socha sv. Jana Nepomuckého představuje světce klečícího na oblaku a s rozpaženýma rukama. Sv. Jan je v mírně nadživotní velikosti, jeho tělo je šroubovitě stočené a andílek po jeho boku přidržuje velkou kartuši se staroboleslavským paládiem. V ruce drží

socha, monument
     Nymburk  (NB)