Hrady.cz
Jedno z hlavních převodových kol elektrárenského turbogenerátoru se šípovým ozubením "Citroen". Pochází z miřejovické vodní elektrárny. Výrobcem turbíny byla firma Českomoravská Kolben. Nachází se pod lávkou na levém břehu Vltavy.
Ozubené kolo v Kralupech nad Vltavou
© Pavel Vítek 11/2017
Graficke pismenko Kralupy nad Vltavou jsou město ležící po obou stranách řeky Vltavy asi 20 km severně od okraje Prahy. Je železničním uzlem několika regionálních drah a hlavní trati Praha – Děčín. Ozubené kolo najdeme pod lávkou pro pěší na levém břehu řeky Vltavy.

popis

Pod lávkou pro pěší na levém břehu Vltavy, na zvlášť pro ten účel vydlážděném místě, je umístěno jedno z hlavních převodových kol elektrárenského turbogenerátoru se šípovým ozubením "Citroen". Pochází z nedaleké miřejovické vodní elektrárny. Sloužilo k převodu energie od vlastní turbíny ke generátoru vyrábějícímu elektrický proud. Zajímavostí tohoto šípového ozubení Citroen je skutečnost, že jeho zjednodušené zobrazení dodnes slouží jako logo

Pavel Vítek – zdroj: popis kola u jeho umístění, 26.11. 2017

technická památka