Hrady.cz
Původní dřevěný kostelík vystavěn již v pol. 17.stol. V r.1818 provizorně opraven. R.1904 byl dokončen nedaleko nový zděný filiální novogotický kostel sv. Bartoloměje, který nahradil starý dřevěný kostelík. Ten byl v r.1903 uzavřen a rozebrán.
Západní průčelí kostela s věží
© Jan P. Štěpánek 09/2007
Graficke pismenko Filiální kostel sv. Bartoloměje v Třanovicích se nachází na pravém břehu říčky Stonávky, nedaleko bývalého zámeckého dvora, dnes „Podnikatelského centra Kapplův dvůr“. Původně přibližně v těchto místech stával již od poloviny 17. století starý dřevěný kostelík, jež přečkal až do počátku 20. století, kdy byl v jeho sousedství postaven právě nový zděný kostel a starý dřevěný byl rozebrán.
Novogotický kostel sv. Bartoloměje stojí při hlavní silnici z Hnojníku do Těrlicka. Obklopuje jej místní hřbitov, jehož areál je volně přístupný. Interiér kostela je přístupný pouze v době mší.

Historie římskokatolického kostela ve Třanovicích
    Filiální kostelík sv. Bartoloměje byl v Třanovicích vystavěn již před rokem 1654. Byl ze dřeva a svou podobou se nelišil od jiných dřevěných kostelíků na Těšínku. Vedle kostela stávala dřevěná zvonice, později rozebraná. Inventář z roku 1804 říká, že je kostel ve zchátralém stavu. Časem se stav kostelíka patrně ještě více zhoršil, neboť roku 1812 prohlašuje majitel Dolních Třanovic Bernard Galgon, že nechá vystavět kostel nový. Pro stavbu nového

Jan P. Štěpánek s využitím internetových stránek obce, 8.10. 2007

popis

Kostel je tvořen jednolodní novogotickou stavbou s průčelní věží krytou jehlancovou střechou, s mírně ustoupeným polygonálním presbyteriem. Vnější stěny lodě kostela jsou členěny podpěráky z režného zdiva, stejně tak jsou režným zdivem členěna i nároží průčelní věže. K severní straně presbytáře přiléhá drobná sakristie. Ze starého kostela byly do nového přeneseny 4 zvony. Uvnitř je dřevěný oltář, původní obraz sv.Bartoloměje se ztratil, na

Kostelní zvony
    Zvony: 806 kg, Fis, průměr 112 cm, obraz sv. Bartoloměje, Herold Chomutov 1932 504 kg, A, průměr 94 cm, Boží Srdce, Herold Chomutov 1932 256 kg, Cis, průměr 75 cm, sv. Stanislav Kostka, Herold Chomutov 1932 139 kg, průměr 63 cm, nápis Jesus Naza-reus Rex In deorum renovat 1636, Herold Chomutov 1932, zvon přelit, byl puklý Nyní jsou v kostele jen 2 zvony, které vezl z Ostravy pan Kokotek.
    internetové stránky obce, 8.10. 2007

Frýdek-Místek  (FM)