panský dvůr Doubravice

Doubravský panský dvůr, Doubravský poplužní dvůr
Hospodářský dvůr v zaniklé vsi Doubravice doložen od r. 1454 jako součást panství Ruda nad Moravou, v 17. stol. upraven na čtyřkřídlý objekt. Za 1. světové války zajatecký tábor, poté byty pro papírenské dělníky. Nyní převážně v soukromých rukou.
Pohled na dvůr z jihovýchodu.
Graficke pismenko První písemná zmínka o poplužním dvoře v Doubravici je z roku 1454. Poblíž dvora existovala vesnice Doubravice, která postupem času zanikla. Nacházela se na severním okraji katastrálního území Olšany u Šumperka při silnici II/369 do Rudy nad Moravou. V 17. století vznikl čtyřkřídlý uzavřený dvůr, který za 1. světové války sloužil k ubytováni italských a ruských zajatců a pak se proměnil na byty pro dělníky z blízkých papíren. Nyní jsou jeho objekty v soukromém vlastnictví.
František Sternberg, 27.11. 2017

historie

Panský dvůr Doubravice nebo také Doubravský dvůr se nachází na okraji obce Olšany u Šumperka blízko cesty směrem na Rudu nad Moravou. Jedná se o soubor bývalých hospodářských budov spadajících pod zámek Ruda nad Moravou. První písemná zmínka je z roku 1454. Postupem času dvůr procházel stavebním vývojem. Dnešní tvar uzavřeného dvora s nádvořím získal dvůr v druhé polovině 18. století. Dalším větším stavebním zásahem prošel v první polovině 19.

František Sternberg, 13.11. 2017

popis

Panský dvůr Doubravice nebo také jinak Doubravský panský dvůr je bývalý hospodářský dvůr nalézající se v obci Olšany u Šumperka. Původně se jednalo o čtyři budovy rozložené do čtverce s velkým nádvořím. Byly zde stáje pro koně, hovězí dobytek a budovy pro ovce. Nacházelo se zde obydlí pro šafáře s bývalou šatlavou. Dvůr je již poprvé písemně zmíněn v roce 1454. Je zde dochována stavební hmota z 17. a 18. století. Poblíž panského dvora stávala

WC, Bezbariérový, Program pro školy, Občerstvení, Suvenýry, Rezervace, Ubytování, Svatby, Noční prohlídky, Samostatné prohlídky
     Šumperk  (SU)
    Olšany