Hrady.cz
Tvrz vybudovaná zřejmě ve 14. století se prvně vzpomíná v 15. století. V r. 1481 tvrz získali Zástřizlové, kteří ji nechali zpustnout. Naposled se jako pustá uvádí v r. 1552. Zbytky tvrziště se zachovalým pahorkem obklopeným neznatelným valem a příkopem se dodnes nacházejí v zahradě rodinného domu.
Tvrziště od západu
© Luděk Vláčil 01/2018
Graficke pismenko První nepřímá písemná zmínka o vsi pochází z roku 1281, kdy se uvádí Skoch z Troubek. V roce 1349 v Troubkách sídlili Vojtěch a Martin z Troubek. To nasvědčuje, že v té době zde zřejmě byla i tvrz. Po staletí byly Troubky rozděleny na dvě části. První díl byl manský a patřil olomouckým biskupům. Druhý (tzv. alodní) patřil ke zdouneckému statku. Tvrz se prvně připomíná až v 15. století. V roce 1464 byla tvrz i s poplužním dvorem, štěpnicí a rybníkem postoupena (prodána) jako biskupské léno Janu Počenskému z Bořitova, který měl na tvrzi sídlit. Od roku 1475 patřily Troubky Bítovským z Lichtenburka. ...
Luděk Vláčil - zdroj: Hrady a zámky na Moravě A-Z na cesty, 1987., Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku I – Jižní Morava, Svoboda 1981, http://www.pamatky-vm.cz a další, 8.11. 2017

popis

Troubecká tvrz nepochybně stávala na západním konci vesnice v zahradě mezi domy č. p. 42 a č. p. 126, kde se říká "Na vale". Z tvrze se dodnes zachoval výrazný 4 až 5 m vysoký plochý pahorek o půdorysu přibližně čtyřbokého lichoběžníku se zaoblenými rohy s rozměry cca 23 a 26 m. Boky pahorku jsou dost strmé. Majitelé pozemku nedávno postavili na východě dílny a garáže, přičemž byl svah účelově odkopán. Pahorek dříve obepínal příkop a val. Dnes

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.pamatky-vm.cz a další, 8.1. 2018

Zlínský kraj