Hrady.cz
Skromné zbytky kdysi nejmohutnějšího slezského hradu z 13. století postaveného biskupy na ochranu osad. Pobořen v r. 1467 biskupem Joštem. Romantické přestavba na počátku 20. stol. ztroskotala kvůli nedostatku financí
Graficke pismenko Ze Zlatých Hor je možné dojít na místo, kde stával hrad Edelštejn. Rozloha tohoto hradu se dnes dá tušit už jen rozlehlostí náznaků stavení. Dobře viditelný je příkop a valy. Ze samotného hradu se dochovalo jen několik zdí.
28.5. 2002

Historie hradu Edelštejn
    Turista jdoucí ze Zlatých Hor po modré značce směrem na Příčnou horu, dojde k ruinám hradu Edelštejna, ležícího na severní straně Příčné hory. Jeden z nejmohutnějších středověkých hradů Slezska sloužil hlavně jako pohraniční hrad a strážce zlatých dolů. Zlato a osídlování průseky vratislavskými biskupy z jedné strany a moravskými knížaty z druhé, vytvořilo z tohoto kraje zemskou hranici a místo častých sporů mezi těmito útvary. Přesnou dobu,

Jan Rolenc podle: webové stránky města Zlaté Hory, 17.3. 2005

pověsti

Rozsáhlý hrad Edelštejn stával na vysokém vrchu (697 m. n. m.) nad městem Zlaté Hory. Od sedla Příčného vrchu je oddělen dvěma příkopy a mohutným valem. Druhý příkop s valem obíhal kolem hradu, místy jsou ještě patrné zbytky jeho obezdívky. Přístupová cesta vedla po náspu na západ přes příkop do brány předhradí, které je dnes téměř ploché, stály zde pouze dřevěné hospodářské budovy. V jeho severozápadním nároží předhradí jsou zbytky turistické

Jan Laurýn, podle Miroslav Plaček - Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku, 11.11. 2007

nepatrné zbytky zdí