Hrady.cz
Stavba vybudována r. 1720 jako barokní zámecká kaple, později sloužila i obci jako kostel Rodiny Páně, od r. 1842 nově zasvěcena sv. Anně. Vnitřní vybavení převážně z doby stavby. V sousedství stávala dřevěná zvonice asi z 18. stol., pro zchátralost nahrazena replikou r. 2004.
Skřivany - vstupní průčelí kostela sv. Anny
© Jiří Špaček, 8/2017
Graficke pismenko Skřivany jsou velká obec s více než tisícovkou obyvatel, která leží nad pravým břehem Cidliny asi 3 km severně od Nového Bydžova. Prochází jimi silnice II/327 od Chlumce nad Cidlinou a železniční trať 040 z Chlumce nad Cidlinou přes Ostroměř do Trutnova, která má ve Skřivanech zastávku. Oblastí neprocházejí žádné turisticky značené stezky. Dominantou obce je zámek (viz samostatné heslo), vzniklý přestavbou starší tvrze, který má nyní novogotickou podobu. Kostel sv. Anny stojí na návsi při jižní stěně bývalého cukrovaru.
19.10. 2017

historie

Kostel sv. Anny ve Skřivanech vznikl r. 1720 původně jako barokní zámecká kaple Nanebevzetí Panny Marie, která sloužila pouze pro potřeby zámku. Stavba vznikla podle plánů, které vypracoval Donato Morazzi. Stavebníkem byl Jan Václav hrabě z Bubna a Litic, jehož erb je umístěn nad vchodem. Teprve později začala stavba sloužit i obci jako kostel Rodiny Páně. V r. 1842 byl kostel nově zasvěcen sv. Anně. Současný kostel je jednolodní obdélná stavba

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 3, Academia 1980 a informační tabule u kostela), 19.10. 2017

Hradec Králové  (HK)
    Skřivany