Hrady.cz
Gotický kostel v Nechanicích doložen již v 1. pol. 13. stol., barokně přestavěn v letech 1690-1692. Po požáru r. 1827 obnoven empírově r. 1833. Nové zvony odlity r. 1866. Farní kostel restaurován r. 1887, báň věže obnovena r. 1894. Pod kostelem hrobka rodu Schaffgotschů.
Nechanice - kostel
© Jiří Špaček, 8/2017
Graficke pismenko Město Nechanice leží na křižovatce silnic II/324 z Nového Bydžova do Hradce Králové a II/323 od Hořic do Dobřenic. Nachází se mimo železniční síť. Jediná červeně značená turistická trasa vychází z Nechanic jižním směrem k zámku Hrádek u Nechanic a dále přes Libčany k železniční zastávce Lhota pod Libčany na trati 020 z Prahy do Hradce Králové. Město má v současnosti s okolními připojenými místními částmi asi 2300 obyvatel.
Farní kostel Nanebevzetí Panny Marie tvoří dominantu Husova náměstí.
15.10. 2017

historie

Město Nechanice leží téměř uprostřed spojnice mezi Hradcem Králové a Novým Bydžovem. První písemnou zmínkou o Nechanicích je zápis z r. 1228. Toho roku český král Václav I. předal klášteru litomyšlskému část pokut za spásu duše svého bratra Vladislava, což stvrdil listinou ověřenou svědky, mezi nimiž vystupuje i Petr z Nechanic, který byl předkem pánů z Rožmberka. V té době byly Nechanice, dosud trhová ves, povýšeny na městečko a dostaly svůj

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 2, Academia 1978 a různé webové stránky), 17.10. 2017
    Petr z Nechanic nebyl předkem pánů z Rožmberka.
    Chtěl bych upozornit na jednu nepřesnost v článku p. Jiřího Špačka v historii objektu. Kaplan Petr z Nechanic ( Petro capellano de Nehanic) nebyl předek pánů z Rožmberka. Byl tzv.klientem (méně majetní šlechtici, kteří se podíleli na správě majetků svých pánů, zastávali rozličné úřady na jejich dvorech, doprovázeli je na válečných taženích a dělali jim společnost na cestách, čímž také zajišťovali jejich bezpečnost ), ale ne Rožmberků, ale pánů z

Páni z Krumlova (rod Záviše z Falkenštejna), Jaroslav Polách, nakl. Veduta 2014, Jaroslav Špiroch , 17.10. 2017

Hradec Králové  (HK)
    Nechanice