Hrady.cz
Pozdně barokní farní kostel sv. Diviše s klasicistním průčelím postaven na návsi v Chomuticích v letech 1780-1782 náhradou za starý dřevěný kostel na hřbitově. Na klenbě a stěnách presbytáře hodnotné fresky z 19. stol. Část zařízení pochází ze zrušeného kláštera ve Valdicích.
Chomutice - kostel sv. Diviše
© Jiří Špaček, 8/2017
Graficke pismenko Obec Chomutice leží v prostoru mezi Jičínem a Hořicemi. Severojižním směrem jí prochází silnice II/327 od Podhorního Újezdu při silnici I/35 do Nového Bydžova. Obcí neprocházejí turistické značky ani železnice. Nejbližší železniční zastávka Vojice na trati 041 z Jičína do Hradce Králové je vzdálena 3 km severně, asi 3,7 km jižně se nachází zastávka Ohnišťany na trati 040 z Chlumce nad Cidlinou do Ostroměře.
Samotné Chomutice mají nyní přes 400 obyvatel. Kostel sv. Diviše stojí přímo na návsi.
13.10. 2017

historie

Podle pověsti založil osadu Chomutice rytíř Chomuta, který si zde postavil tvrz s přilehlým ohrazeným dvorem. Týž rytíř později zbudoval nedaleko západněji ještě další, menší tvrz s dvorem, kolem něhož vznikla osada Chomutičky. V záznamu Zemských desek se připomíná, že držitelem dvora byl r. 1339 Přešek z Chomutic, což je první písemná zmínka o vsi. Asi v polovině 14. stol. byl jejím majitelem Přibyslav z Radče, který v té době založil v

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 1, Academia 1977 a různé webové stránky), 13.10. 2017

Svatý Diviš
    Svatý Diviš (fr. Denis, lat. Dionysius) byl misionář a pařížský biskup žijící ve 3. století našeho letopočtu. Byl italského původu, kde ho papež Fabián vysvětil na biskupa a vyslal na misii do Galie. Patří mezi křesťanské mučedníky a světce. Je patronem města Paříže i celé Francie. Památka svatého Diviše se připomíná 9. října, v našem kalendáři 11. září. Divišovi je zasvěcena bazilika v Saint-Denis s pohřebištěm francouzských králů. Místo pro

Jiří Špaček (zdroj: wikipedie a další webové stránky), 13.10. 2017

Jičín  (JC)