Vystrkov

Wistorkovahof, dvorec Vystrkov
Dvorec ze druhé poloviny 16. století, ležící na místě zaniklé středověké vsi Radslavovy (či Drozdovy) Lhoty. Nejhodnotnější stavbou celého areálu je barokní sýpka z 18. století. Vystrkov je v současnosti v soukromém vlastnictví a pozvolna se rekonstruuje.
Pohled na Vystrkov směrem od Lhoty
Graficke pismenko Vystrkov je osamocený dvorec, který se nachází na návrší na severozápadním okraji katastrálního území obce Poličná, západně od Valašského Meziříčí. Nejblíže leží ves Lhota, místní část Valašského Meziříčí, od níž Vystrkov leží asi 0,5 km jihozápadně.
9.10. 2017

historie

Na místě dnešního dvorce Vystrkov stávala vesnice Drozdova (později Radslavova) Lhota, která je poprvé zmiňována v roce 1392. Tato vesnice zanikla na přelomu 15. a 16. století. Dvorec Vystrkov byl vystavěn zřejmě ve druhé polovině 16. století. V 18. století sloužil jako internační tábor zajatých Turků. Objekt byl ve vlastnictví olomouckých biskupů, kteří jej pronajímali svobodným rolníkům. Po roce 1948 byl dvorec ve vlastnictví socialistického

Pavel Lasztovicza, 8.10. 2017

Zlínský kraj