Hrady.cz
Raně barokní kostel v Popovicích postaven jičínskými jezuity v letech 1663-1670 vedle starého kostela zbořeného až r. 1780. Na místě starého kostela pak r. 1784 postavena fara oddělující kostel od hřbitova. Kostel nyní filiální v jičínské farnosti bez pravidelných bohoslužeb.
Popovice - kostel ze hřbitova přes bývalou faru
© Jiří Špaček, 8/2017
Graficke pismenko Ves Popovice tvoří jihovýchodní okraj města Jičína, jehož je od r. 1976 místní částí. Leží na vedlejší silnici, která vychází od souběhu silnic I/16 a I/35 a vede do Tuře. Asi 2,5 km severozápadně od Popovic se nachází nádraží Jičín, nepatrně blíže, asi 2 km jižně, leží železniční zastávka Vitiněves na trati 041 z Jičína do Hradce Králové. Vsí, která má kolem 360 obyvatel, protéká Popovický potok, který se hned za ní vlévá do Cidliny. Neprochází tudy žádná značená turistická ani cykloturistická trasa.
Kostel Narození Panny Marie stojí na špici úzkého ostrohu a vede k němu ze vsi kamenné schodiště i prudce stoupající vozová cesta. Pohodlnější vrstevnicová cesta k němu vede od hřbitova, který se rozkládá na vrcholu stoupání.
11.10. 2017

historie

Ves Popovice je prvně doložena r. 1374. Současný raně barokní kostel Narození Panny Marie byl vybudován jičínskými jezuity v letech 1663-1670 a vysvěcen byl r. 1671. To však neznamená, že by předtím ve vsi kostel nebyl. Kostel tu byl a zřejmě byl gotického původu. Nedošlo však k jeho přestavbě, nýbrž nový kostel byl postaven jako novostavba v sousedství západně od starého, který byl zbořen až r. 1780. Na místě starého kostela vznikla r. 1784

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 3, Academia 1980 a různé webové stránky), 11.10. 2017

Jičín  (JC)