Hrady.cz
Hřbitov založený zřejmě v první polovině 16. stol., sloužil zejména zpočátku jako spádový pro plzeňskou oblast. V průběhu 2. svět. války takřka celý zničen nacisty. Dochováno pouze kolem 20 náhrobků a zbytky ohradní zdi.
jeden ze zachovalých náhrobků
Graficke pismenko Vznik židovské komunity v Městě Touškově zřejmě souvisí s vyhnáním Židů z Plzně na počátku 16. stol. O založení místního hřbitova nejsou záznamy, ale hřbitov vznikl pravděpodobně právě nedlouho po příchodu Židů a sloužil jako spádový pro oblast Plzeňska. Existují doklady ze 30. let 20. stol. o nálezu nejstaršího čitelného náhrobku pocházejícího z r. 1543. Ten se však ztratil nejspíše v průběhu 2. světové války, kdy hřbitov kompletně zdevastovali nacisté. Dřívější význam hřbitova prozrazuje jeho úctyhodná rozloha 5247 m², na níž se nicméně do dnešní doby zachovala jen hrstka původního počtu náhrobků. Nyní zde najdeme pouze něco kolem 20 ...
Stanislav Drda (zdroj: ROZKOŠNÁ, B. a P. JAKUBEC. Židovské památky Čech. Brno: ERA group, 2004; www.pamatky.kehilaprag.cz a jiné internetové zdroje), 5.10. 2017

židovské památky
     Plzeň-sever  (PS)