Hrady.cz
Klášter františkánů založen v roce 1464 Tomášem Fitzgeraldem, sedmým hrabětem z Kildare. V letech 1539-1540 na příkaz krále Jindřicha VIII. Anglického zrušen. Poté několikrát obnoven. Vypálen v roce 1649, od té doby pustý.
Celkový pohled na klášter od severu. Nalevo stojí torzo latrínového domu.
Graficke pismenko Zříceniny františkánského kláštera stojí v golfovém hřišti u městečka Adare, jen pár set metrů východně od hradu Adare. Vstup na hřiště je severně od hradu na silnici N21. Z parkoviště je nutno vyrazit po úzké cestě východním směrem. Po několika stech metrech se mezi stromy ukážou zříceniny kláštera, obklopené dokonale střiženým trávníkem a anglickým parkem. Klášter dnes slouží golfařům jako vděčné pozadí při jejich hrách.
Návštěvníci městečka Adare nejsou ke vstupu na golfové hřiště nijak povzbuzováni.Většina jich tak klášter nikdy nespatří, přitom jde snadno o to nejlepší, co je zde k vidění. Před vstupem na hřiště by měli návštěvníci požádat Adare Manor Golf Club o povolení ke vstupu.
Pavel Semple, 4.10. 2017

historie

Žebravou mužskou řeholi františkánů založil sv. František z Assisi v roce 1209. Do Irska přišli františkáni krátce po jeho smrti v roce 1226. Řeholníci žijí i dnes pod přísahou chudoby, celibátu a poslušnosti. Protože byli ve středověku opravdu chudí, žili z darů od lidí ve svém okolí. Klášter v Adare byl založen teprve v roce 1464 majitelem hradu a panství Tomášem Fitzgeraldem, sedmým hrabětem z Kildare. Boční kaple v klášterním kostele a

popis

Jednolodní klášterní kostel sv. Michaela archanděla má štíhlou centrální věž mezi lodí a chórem. Chór je natočený k východu. Z jižního transeptu (bočního křídla) kostela vystupují kaple s náhrobky v bočních stěnách. Rajský dvůr se nachází severně od kostela. Chodba kolem dvora byla zastřešena dřevěnou pultovou střechou. Nádvorní zeď chodby tak dnes stojí odděleně od okolních budov kláštera. Uprostřed rajského dvora roste statný tis. V prvním

klášter
    není známo