Hrady.cz
Kostel sv. Bartoloměje v Boharyni doložen jako gotický r. 1384, po třicetileté válce nově postaven r. 1650, pozdně barokně přestavěn r. 1783 a do dnešní podoby pseudoslohově upraven r. 1865. Vnitřní zařízení rokokové z konce 18. stol. nebo z 19. stol. Filiální kostel ve farnosti Nechanice.
Boharyně - kostel
© Jiří Špaček, 8/2017
Graficke pismenko Obec Boharyně leží na vedlejší silnici asi kilometr západně od místní části Homyle na silnici II/323, spojující Nechanice a Dobřenice. Vlastní Boharyně se nachází na pravém břehu říčky Bystřice, která ji odděluje od Homyle, a to v oblasti mimo železniční síť i značené turistické trasy. Boharyně leží ve svahu, takže část vsi je v údolí Bystřice a část na západnějším návrší s kostelem.
Kostel sv. Bartoloměje leží stranou průjezdní komunikace u místní cesty. Protože někdejší hřbitov kolem kostela byl zrušen a nahrazen novým na západním okraji zástavby, stojí dnes kostel mezi neoplocenými zahradami sousedních rodinných domků.
10.10. 2017

historie

Ves Boharyně je doložena od r. 1355 a gotický kostel je tu zmiňován již r. 1384. Současný kostel dal po třicetileté válce postavit r. 1650 rytíř Jan Asterle. V r. 1783 byl přestavěn v pozdně barokním slohu. Při další pseudoslohové přestavbě r. 1865 získal dnešní strohou podobu. Prostý kostel je obdélná jednolodní stavba s pravoúhlým presbytářem se čtvercovou sakristií v ose a s hranolovou věží před západním průčelím. Presbytář je sklenut nízkou

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 1, Academia 1977 a různé webové stránky), 10.10. 2017

Hradec Králové  (HK)