zámek Jemniště

Nový zámek
František Adam z Trauttmandorffu r. 1724 nechal vybudovat Nový Zámek. Autorem byl F.M. Kaňka. 1754 vyhořel a hrabě nechal zámek přestavět a nově vybavit. Je sídlem vrcholného baroka a patrová budova sloužila zejména k letnímu pobytu.

Prohlídky zámku Jemniště:

Zámecká expozice sestává z 9 sálů, pokojů a kaple sv. Josefa. Prohlídky jsou možné pouze s průvodcem.

Zámecký park:
    Vstup do zámeckého parku je možný pouze přes prostor kavárny a pokladny. Do parku se platí samostatné vstupné jako příspěvek na údržbu parku a zvěřince. Pro rok 2013 je vstupné: 100,- Kč pro dospělé a 60,- Kč pro děti (6 - 14 let). Do areálu čestného nádvoří i celého parku je vstup se psy či jinými domácími mazlíčky přísně zakázán.

Jemniště-Starý zámek
    První zmínka pochází z roku 1381, kdy se zde uvádí Bernard z Jemniště. V roce 1398 se zde připomínají bratři Jan a Mikeš zvaný Divůček, ten je znám svou účastí v prvních bojích proti husitům. Po nich následuje řada držitelů z různých rodů. V letech 1717 se stal majitelem František Adam Trauttmannsdorf, který si nedaleko tvrze postavil nové pohodlnější sídlo, dnešní zámek. Tvrz se poté stala příbytkem panských zaměstnanců. Původně vodní

Luboš, 26.2. 2003
    Zámek Jemniště
    Prvním sídlem pánů z Jemniště byla tvrz, doložená v písemných pramenech v roce 1542. Když získal v 18. století panství František Adam z Trauttmansdorffu, nechal vybudovat západně od staré tvrze na mírném návrší dnešní zámek. Jeho stavba vznikla před rokem 1724 nepochybně podle projektu významného českého barokního stavitele Františka Maxmiliána Kaňky, s nímž spolupracovali další vynikající umělci, především malíř Václav Vavřinec Reiner, který se

Autorský kolektiv SÚPP, Průvodce po hradech a zámcích (doplněno redakcí), 5.7. 2006

WC, Rodiny s dětmi, Občerstvení, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Ubytování, Pronájem prostor, Svatby
     Benešov  (BN)

Další zámky v okolí