Hrady.cz
Lužanský kostel sv. Máří Magdalény gotického původu doložen r. 1360, barokně přestavěn v letech 1728-1729 a prakticky nově vystavěn klasicistně v letech 1797-1805. Vnitřní zařízení vesměs z 2. poloviny 19. stol.
Lužany - kostel
© Jiří Špaček, 8/2017
Graficke pismenko Starobylá ves Lužany, připomínaná již r. 1052, se nachází východně od Jičína. Leží při vedlejší silnici na území sevřeném mezi silnicemi I/35 do Hradce Králové a II/501 do Lázní Bělohrad. V současnosti má asi 600 obyvatel. Obcí prochází zelená turistická značka od nejbližší železniční zastávky Kovač na trati 041 z Jičína do Hradce Králové, vzdálené asi 6 km, která dále pokračuje k severu kolem hradu Kumburk do Staré Paky. Na katastru obce je oblíbený autokemp u rybníka Marešák.
Kostel sv. Máří Magdalény se nachází na hřbitově v centrální části obce poblíž křižovatky se spojovací silničkou do Úlibic. Před vstupem na hřbitov a ke kostelu stojí sousoší českých patronů sv. Václava a Jana Nepomuckého s křížem uprostřed.
8.10. 2017

historie

Gotický kostel sv. Máří Magdalény v Lužanech je připomínán již r. 1360. V letech 1728-1729 byl opravován a barokně upraven patrně podle plánů Donata Morazziho, v letech 1797-1805 však byl prakticky nově vystavěn klasicistně podle plánů architekta J. Thomy. V současnosti je kostel obdélná jednolodní stavba s půlkruhově uzavřeným presbytářem sklenutým valeně s výsečemi a v závěru konchou. Loď je plochostropá. Ze vstupního průčelí vyrůstá hranolová

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 2, Academia 1978 a různé webové stránky), 9.10. 2017

Jičín  (JC)