Hrady.cz
Barokní kostel sv. Filipa a Jakuba na hřbitově v Mlékosrbech postaven r. 1709. V r. 1818 přistavěna hrobka rodu Kinských. Novorománská přestavba r. 1882, při níž byla přistavěna věž, dala kostelu současnou podobu. Vnitřní zařízení převážně barokní z 1. pol. 18. stol.
Mlékosrby - kostel
© Jiří Špaček, 08/2017
Graficke pismenko Obec Mlékosrby je prvně doložena r. 1343. Její západní okraj obtéká řeka Cidlina. Leží na vedlejší silnici odbočující z Nepolis na silnici II/327 k východu na Bydžovskou Lhotku. Nejbližší železniční zastávka Luková na trati 040 z Chlumce nad Cidlinou do Ostroměře se nachází necelý kilometr západně od obce, v níž žije asi 250 obyvatel.
2.10. 2017

historie

První zmínka o obci pochází z r. 1343, kdy se podle ní psal vladyka Jan. Stávala tu tvrz, na které v letech 1375–1383 seděl Jan Šesták z Přestavlk. Zánik tvrze se předpokládá v letech 1495–1496 za Jana Bořka z Poličan. Stála zřejmě severně od kostela na východním břehu rybníka. V r. 1528 prodal Václav Bořek z Dohalic ves Mlékosrby Vojtěchu z Pernštejna, který ji připojil k panství chlumeckému. Kostel sv. Filipa a Jakuba je původem barokní

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 2, Academia 1978 a různé webové stránky), 2.10. 2017

Hradec Králové  (HK)