Velké Opatovice

Dřínový kopec
Hradisko o rozloze asi 1,8 ha, chráněné valem, příkopem a palisádou. Osídleno věteřovskou kulturou ze starší doby bronzové, lužickou a slezskou fází kultury lužických popelnicových polí z mladší a pozdní doby bronzové, platěnickou kulturou z doby halštatské a slovanskou ze střední doby hradištní.
Pohled z jižní části valu, přes hradiště, na západ.
© Luděk Vláčil 09/2017
Graficke pismenko Lokalita „Hradisko“ leží v poloze „Dřínový kopec“ na katastrálním území města Velké Opatovice, které se nachází na severozápadní Moravě, v severní části Boskovické brázdy, v oblasti Malé Hané. Hradisko s dodnes dobře patrným valem je vzdáleno 1,7 km směrem na jih od místního kostela. Leží v nadmořské výšce kolem 510 m n. m. Na místo se dostanete, když půjdete 2 km po červené turistické stezce a naučné stezce Hanýsek vedoucí od jižního okraje Velkých Opatovic. Před hradiskem je malé skalnaté údolíčko se skalními reliéfy zobrazujícími Petra Bezruče a Josefa Bohuslava Foerstra.

historie

Pozůstatky opevnění „Hradisko“ leží v poloze „Dřínový kopec“ u Velkých Opatovic. Řadí se mezi významné archeologické památky v oblasti Malé Hané a jako jedno z mála je kompletně zpracováno. Výšinné opevněné hradisko se rozkládalo v nadmořské výšce kolem 510 metrů na vrcholové části kopce o rozloze zhruba 1,8 ha. Lokalita byla opevněna obloukovitým valem vysokým přibližně 1 metr, který se přimyká k severovýchodní straně, na níž, jakožto

Luděk Vláčil - zdroj: Encyklopedie hradišť na Moravě a ve Slezsku Miloš Čižmák, Libri, 2004.,http://www.mzm.cz, 8.10. 2017

hradiště
     Blansko  (BK)