Hrdlořezy

Předliška
Opevněné výšinné hradisko dodnes připomínájí dobře patrné zbytky valu a náznaky příkopu na přístupové severozápadní straně ostrožny. Nálezy dokládají osídlení z doby kamenné, doby bronzové a ze střední a mladší doby hradištní.
Pohled na opevnění ze západu.
© Luděk Vláčil 09/2017
Graficke pismenko Severovýchodně od obce Hrdlořezy, ležící asi 7 km od Mladé Boleslavi, stávalo opevněné výšinné hradisko. Dodnes se z původní fortifikace dochoval dobře patrný val s téměř neznatelným příkopem. Lokalita se nalézá u samoty Předliška. K lokalitě nevede žádná cesta a na existenci hradiště nic neupozorňuje. Nejlépe se k němu dostanete ze severního okraje obce Hrdlořezy cestou stoupající svahem k severozápadu a u skalnaté stráně odbočující vpravo na severovýchod směrem k usedlosti Předliška. Na návrší odbočíte vpravo k jihovýchodu a přes pole dojdete k valu ukrytému v porostu.

historie

Lokalita zvaná Předliška, ležící na ostrožně nad pravým břehem Jizery severovýchodně od dnešní obce Hrdlořezy, byla osídlena zřejmě již v pravěku. Ostroh převyšující tok řeky až o 56 m, na severovýchodní a jihozápadní straně vymezený roklemi vytvořenými bezejmennými vodními toky, byl patrně opevněn již v mladší době bronzové. Jediný přístup k hradišti vedoucí od severozápadu přetínalo opevnění, které se na jihozápadě napojovalo na hranu menšího

Luděk Vláčil - zdroj: Kamenný klíč - Staroslovanské hrady- Slovanská hradiště v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Roman Abušinov a Kateřina Sučková 2005,.http://www.stredovek.com/list_photo.php? a další, 28.9. 2017

hradiště
     Mladá Boleslav  (MB)