Topol

Na hradě
Lokalita byla osídlena lidem kultury lengyelské již v pravěku. Ve starší době železné se zde usadili nositelé slezskoplatěnické kultury, kteří zesílili původní opevnění. Po násilném zániku bylo hradiště využíváno v době laténské a poté ještě v období raného středověku.
© Luděk Vláčil 09/2017
Graficke pismenko Nedaleko vesnice Topol, místní části okresního města Chrudim, se nachází jedno z nejstarších výšinných hrazených sídlišť lengyelské kultury na území Čech. K lokalitě se nejlépe dostanete ze severního okraje vesnice, od hřbitova, kde se dá zaparkovat. Dále budete pokračovat asi 300 m po polní cestě jdoucí severozápadním směrem až k rozcestí, kde je informační tabule upozorňující na hradiště. Další sídliště lengyelské kultury a slezskoplatěnické kultury se nacházelo v poloze Chrudim – Pumberka.

historie

Nejstarší známé osídlení ostrožny nad řekou Chrudimkou, zvané "Na Hradě", se datuje do období pozdní fáze mladší doby kamenné, přibližně v letech 4400–4200 př.n.l., kdy byla osídlena lidem kultury lengyelské. Jednalo se o jedno z nejstarších výšinných hrazených sídlišť této kultury na území Čech. V té době bylo hradiště chráněno valovým náspem a v pozdější fázi dřevěnou palisádou s vnitřní plochou zastavěnou dlouhými dřevěnými domy. Ve starší

Luděk Vláčil - zdroj: Kamenný klíč - Staroslovanské hrady- Slovanská hradiště v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Roman Abušinov a Kateřina Sučková 2005,www.maschrudimsko.cz/download.aspx?id=5766 a další, 10.1. 2018

popis

Z temene návrší, při jeho severovýchodním okraji, vystupuje severním směrem polokruhovitá plošina ze tří stran vymezená strmými svahy. Šíje spojující návrší s vlastním hradištěm, s plochou přesahující 1 ha, byla v jihovýchodní části přehrazena ještě dnes zřetelným obloukovitým příkopem a valem. Dodnes viditelné pozůstatky opevnění náležejí hradišti slezskoplatěnické kultury. Západní polovina hradiště byla zničena při těžbě štěrkopísku a jižní

Luděk Vláčil - zdroj: https://digilib.phil.muni.cz/bitstream/handle/11222.digilib/109748/E_ArchaeologicaClassica_30-1985-1_5.pdf?sequ a další, 10.1. 2018

hradiště
    Pardubický kraj