Hrady.cz
Kaple byla postavena v r. 1879 v historizujícím novogotickém slohu stavitelem Studničkou z Chrudimi. V r. 1918 byl pro válečné účely zabaven zvonek. Nový byl pořízen v r. 1922 a další v r. 1930. Později byla kaple povýšena na filiální kostel.
Graficke pismenko Topol je dnes částí okresního města Chrudim. Nejvýznamnější sakrální památkou vsi je kamenný smírčí kříž z 2. poloviny 17. století. Severně od návsi se na návrší nachází výšinné opevněné hradiště. Dominantou této městské části je však novogotický kostelík Nanebevzetí Panny Marie (nebo též Jména Panny Marie) stojící na návsi. Zajímavé je zejména průčelí této nevelké stavby.

historie

První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1399. Za starosty Matěje Kučery byla v roce 1879 postavena na návsi kaple Jména Panny Marie. Do té doby stávala na návsi pouze boží muka. Stavitelem kaple v historizujícím novogotickém slohu byl pan Studnička z Chrudimi. V roce 1888 kolem kaple vznikla okrasná zahrádka. Za první světové války 1. května roku 1918 byl pro válečné účely zabaven zvonek vážící 11 kg, jímž bylo vyzváněno klekání. Dne 1. října

Pardubický kraj
     Chrudim  (CR)