Hrady.cz
Uhličitý minerální pramen s altánem a parkovou úpravou u vsi Suchá Loz v podhůří Bílých Karpat. Poprvé zmiňován v roce 1580. V letech 1928-1945 zde byly malé lázně. Dnes v majetku obce.
Graficke pismenko Uhličitý minerální pramen s mírným obsahem soli a vysokým obsahem lithia se nachází u jižního okraje vsi Suchá Loz, poblíž místního hřiště. Okolí pramene má parkovou úpravu. Pramen má několik jmen, Slatina, Lozanka a Loza. Vyvěrá pod úrovní terénu a je chráněn dřevěným altánem. Polní cestou je možno pokračovat kolem pramene dál na jih do lesů Bílých Karpat.
Pavel Semple, 24.9. 2017

historie

Minerální pramen vyvěrá v místě zvaném Kadub. Toto slovo má pocházet z výrazu “kadlub”, což znamená studánka v pařezu. Poprvé je pramen zmiňován v roce 1580 brněnským městským lékařem a fyzikem Tomášem Jordánem z Klausenburku. Někdy na začátku 20. stol. koupil sousední pozemek pan František Kunovský z Kunovic a začal minerálku prodávat pod názvem Karpatská kyselka. Od roku 1911 byl pramen ve správě firmy Šaratica, ve vesnici byla tehdy i moderní

Pavel Semple, zdroj: (místní informační tabule, http://slovacky.denik.cz/tydenik_slovacko/mineralni-prameny-na-slovacku-30150507.html), 24.9. 2017

Parkoviště
    Zlínský kraj