Hrady.cz
Gotický kostel Narození sv. Jana Křtitele na hřbitově ve Vlkově nad Lesy pochází patrně z 1. pol. 14. stol. Opravován a barokizován r. 1768, významně upraven novogoticky r. 1857. Zařízení zčásti rokokové, jinak převážně pseudoslohové. Nyní filiální kostel ve farnosti Nový Bydžov.
Vlkov nad Lesy - kostel
© Jiří Špaček, 08/2017
Graficke pismenko Ves Vlkov je doložena v polovině 14. stol. a v té době tu již stál i kostel. V r. 1950 byla tehdejší obec Vlkov, ležící poblíž Městce Králové, přejmenována na Vlkov nad Lesy pro rozlišení od obce Vlkov, ležící poblíž Poděbrad rovněž v tehdejším okrese Poděbrady, která byla přejmenována na Vlkov pod Oškobrhem. V současnosti tu žije asi 120 lidí, bez chalupářů asi 70. Vlkov nad Lesy je místní částí obce Běrunice a leží na vedlejší silničce spojující osadu Nový, nyní část Městce Králové, na silnici II/324 s Lužcem nad Cidlinou. Vlkov se nachází na návrší skutečně mezi lesními komplexy na hranici Středočeského a Královéhradeckého kraje. Jde však o oblast bez turisticky značených tras.
Gotický kostel Narození sv. Jana Křtitele stojí na hřbitově téměř v nejvyšším bodě vsi.
30.9. 2017

historie

První zmínka o vsi pochází z r. 1350. V r. 1369 je uváděna jako Wlikow. Stával zde dvůr Vlka (Vlkóv dvór), což bylo ve staročeštině oblíbené mužské vlastní jméno. Pravděpodobně zde stávala i tvrz, čemuž nasvědčují nálezy ze štěrkovny, ale určitě tu stál kostel. Původní kostel lze rámcově datovat do první poloviny 14. století, i když podle některých archaických rysů může mít i starší původ. Kostel s gotickým jádrem a věží byl zbarokizován v 18.

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 4, Academia 1982 a různé webové stránky), 30.9. 2017

Nymburk  (NB)