Hrady.cz
Dřevěný kostel sv. Markéty ze 14. stol ve Vysočanech byl nově postaven ve 2. polovině 17. stol. jako opět dřevěný, raně barokní s gotizujícími prvky. Je omítnutý, takže vyhlíží jako zděný. Vnitřní zařízení z doby stavby. V sousedství na zrušeném hřbitově dřevěná zvonice z téže doby se 3 zvony.
Vysočany - kostel se zvonicí
© Jiří Špaček, 08/2017
Graficke pismenko Ves Vysočany, která je doložena již od poloviny 14. stol., se nachází asi 2 km jižně od Nového Bydžova, jehož je od r. 1980 místní částí. Leží na výrazném návrší nad pravým břehem Cidliny a prochází jí vedlejší silnice do Mlékosrb. Dnes má asi 60 domků a od r. 2004 je prohlášena za vesnickou památkovou zónu. Jen asi 0,5 km západně se nachází nejbližší železniční zastávka Zachrašťany na trati 040 z Chlumce nad Cidlinou přes Ostroměř do Trutnova.
Na nejvyšším místě vsi stojí na bývalém hřbitově kostel sv. Markéty a v jeho sousedství dřevěná zvonice v rohu hřbitovní zdi.
18.10. 2017

historie

Ves Vysočany je prvně zmiňována r. 1364. Již v té době tu stával dřevěný kostel, který byl zasvěcen sv. Markétě. Ve 2. polovině 17. stol. byl postaven kostel nový, také dřevěný, raně barokní s prvky gotiky. V r. 1770 k němu byla přistavěna jižní kaple, nyní sloužící jako sakristie. V této podobě je kostel znám dodnes. Objekt je omítnut, takže na první pohled vypadá jako zděný. Podobá se proto kostelu sv. Václava a Stanislava v blízkém Měníku

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 4, Academia 1982 a různé webové stránky), 18.10. 2017

Hradec Králové  (HK)