Hrady.cz
Jeskyně vznikla v obd. druhohor. Byla poničena těžbou vápence probíhající v l. 1873-1934. R. 1951 bylo objeveno její torzo a poté její další rozsáhlá část. V l. 1958-67 byla otevřena pro veřejnost, poté dlouho uzavřena a znovu otevřena r. 2004. Je rozsáhlým systémem chodeb, síní a dómů na 7 patrech.
Přístupová cesta
Graficke pismenko Systém jeskyní, ačkoliv silně poškozený přilehlým vápencovým lomem (těžba ukončena 1934), určitě navštivte až budete v Mikulově. Od věže tzv. Kozího hrádku jděte již jen kousek severně po červené turistické značce. Mezi mnohé zvláštnosti se řadí fakt, že jeskyně Na Turoldu je nejsušší jeskyní u nás. Procento vlhkosti dosahuje pouze osmdesátky, proto se zde téměř netvoří krápníky. O zajímavosti však uvnitř není nouze. Průvodci vám prozradí čím je tato jeskyně jedinečná...

historie

Jeskyně se nachází v přírodní rezervaci vrchu Turold (385 m.n.m.), která je součástí Chráněné krajinné oblasti Pálava. Jeskyně na tomto vápencovém vrchu vznikla v době druhohor. Byla vyhledávaným útočištěm zvířat a později i lidí již v době ledové. Jeskyně je prvně zmiňována r. 1669 v latinsky psané lékařské knize mikulovského rodáka Jana Ferdinanda Hertoda. Ten v knize zmiňuje mikulovské kameníky, kteří vykopali kostí předpotopního jednorožce

čerpáno z různých zdrojů, zejména z http://www.speleo-mikulov.webz.cz/, 7.2. 2012

Rumová záchrana
    Traduje se historka, která se váže k objevení jednoho z místních dómů. Když jej tři speleologové objevili, otevřeli na oslavu láhev rumu. Zatímco jeden z nich zůstal na místě a popíjel, další dva se vydali na další průzkum neprobádaných částí. Bohužel se jim ale podařilo ztratit .... život jim zachránil jejich kolega, kterého rum rozjařil natolik, že si začal hlasitě zpívat. Zvuk jeho zpěvu dovedl bezpečně jeho kamarády nazpět.

přírodní scenerie

Břeclav  (BV)