Odeion

Odeon, ᾠδεῖον, Kos, Κως
Malé zastřešené antické divadlo Odeion vzniklo zřejmě v 2. stol. n. l. na místě starší stavby. Ruiny objevil Italský archeolog L. Laurenzi v r. 1929. První fáze obnovy provedená italskou archeologickou expedicí začala téhož roku. V letech 1994-1999 byly provedeny nové restaurátorské práce.
© Luděk Vláčil 09/2017
Graficke pismenko Stavba leží na jihu západního archeologického naleziště, západně od obnovené římské vily (Casa Romana) v hlavním městě řeckého ostrova Kos nesoucím stejné jméno. Vstup do prostoru Odeonu je zdarma, místo je poměrně malé a společně s ostatními antickými památkami města Kosu je ho možno vidět na jedné příjemné, asi 3-4 kilometrové procházce. Interiér stavby, který se zřejmě na noc uzavírá, tvoří průchozí prostory, v nichž je umístěna expozice o Odeionu. Kromě antických památek lze ve městě navštívit například rozlehlý středověký hrad.

historie

Malé antické divadlo, Odeion, ve městě Kos bylo vybudováno zřejmě někdy v 2. století našeho letopočtu. Podle starověkého nápisu vzniklo na místě starší veřejné budovy, jež pravděpodobně sloužila pro shromáždění občanů Kosu a možná jako ústřední budova města. Odeion byl původně zastřešen a mohl pojmout přibližně 750 sedících osob. Devět dolních půlkruhových řad sedadel, kde seděli významní občané, bylo vyrobeno z mramoru. Tyto terasy byly

Luděk Vláčil - zdroj: http://odysseus.culture.gr, http://www.kos.gr, a další zdroje, 6.9. 2017

popis

Odeon, nebo též Odeion, byla antická stavba nejčastěji kruhového půdorysu, sloužící pro vystoupení, pěvecké a hudební soutěže nebo umělecký přednes. Od amfiteátru se Odeion lišil tím, že byl zastřešen. Odeion v Kosu má devět dolních půlkruhových řad sedadel rozdělených čtyřmi schodišti, zhotovených z mramoru. Horní řady sedadel jsou z žuly. Pod půlkruhovým hledištěm jsou průchozí prostory, v nichž je umístěna expozice o zdejším Odeionu. Dodnes

Řecko
    Jižní Egeis