hrad Antimachia

Andimáchia, Αντιμάχεια
Hrad se poprvé uvádí v r. 1418, ale postaven byl zřejmě již v předešlém století některým z velmistrů řádu rytířů sv. Jana. V polovině 15. stol. byl neůspěšně obléhán osmanskými Turky. Koncem 15. a počátkem 16. stol. bylo opraveno a zesíleno opevnění.
Vstupní brána
© Luděk Vláčil 09/2017
Graficke pismenko Hrad Antimachia patří k nejnavštěvovanějším památkám Řeckého ostrova Kos (Kós). Přímo před pevností je velké parkoviště, na němž můžete zaparkovat své zapůjčené auto. Pevnost je volně přístupná, ale v době sezóny se vybírá dobrovolné vstupné, za nějž dostanete občerstvení. Bude se vám hodit, areál je totiž opravdu rozlehlý. Jsou zde sice toalety, ale jak tomu zde na odlehlejších místech bývá, jejich návštěvu ani v nejnutnějším případě nedoporučuji. Funkční zdroj vody k osvěžení zde také nenajdete. V areálu se nacházejí alespoň dva udržované Řecké ortodxní chrámy, sv. Mikuláše a sv. Paraskevi, v nichž najdete příjemný stín.

historie

Středověká rytířská pevnost, hrad Antimachia, se poprvé uvádí na mapě Cristofora Buondelmontiho z roku 1418, ale zřejmě byla postaven již ve 14. století. V letech 1314-1315 přichází na ostrov řád rytířů sv. Jana (též johanité, Řád rhodských rytířů, poté Řád maltézských rytířů, dnes Suverénní vojenský hospitální řád sv. Jana v Jeruzalémě, na Rhodu a na Maltě). Jako zakladatel hradu je občas a bez udání zdroje uváděn velmistr Hélion de Villeneuve

Luděk Vláčil - zdroj: Rozmanitost fortifikací – doklad dějinných zvratů na ostrově Kós (Řecko) MIROSLAV PLAČEK, file:///G:/2_ArchaeologiaHistorica_38-2013-2_12.pdf a další, 9.4. 2018

popis

Ve vnitrozemí ostrova Kos (Kós), 2,5 km od pobřeží, se rozkládá rozlehlá fortifikace - hrad, jenž se svými rozměry (290×120 m) blíží městečku. Ruiny zástavby na ploše cca 3,5 ha rýsují systém ulic a dojem městečka dotváří i existence dvou východokřesťanských chrámů a zřícenina mešity. Pevnost Antimachia bude zřejmě starší než na první pohled vypadá. Uprostřed nejohroženější a v současnosti nejzachovalejší severní hradby je mohutný rondel,

Řecko
    Jižní Egeis