Hrady.cz
Jednodílné blatné hradiště o rozloze asi 1,4 ha vybudované v šíji mendru starého Labe bylo chráněno ze tří stran původním tokem. Po obvodu bylo navíc opevněno valem a příkopem. Přístup zřejmě umožňovala haťovaná stezka vedoucí přes bažiny od východu.
Graficke pismenko Hradiště se nalézá cca 3 km jižně od Neratovic a leží v těsné blízkosti řeky při zelené turistické značce. Od turistické značky je vzdáleno cca 20 - 30 metrů a při příchodu na plochu hradiště překonáváme mírně zahloubený lineární útvar, který by snad mohl být pozůstatkem příkopu. Hned za ním je patrný zbytek valu.
Druhou možností je vydat se ze vsi Jiřice, která je místní částí města Kostelec nad Labem. Tam také můžeme navštívit zbytky místní tvrze (zajímavá gotická věž zachovalá v zahradách místních domů).
Do Neratovic jezdí celá řada spojů (vlak, autobusy PID), do Jiřic pak autobusy číslo 471 a 476. Lze také doporučit cestu na kole, která vede podél řeky v pěkné rovinaté krajině.
Hradiště je volně přístupné.
Pavel Makovec, 28.8. 2017

historie

Blatné hradiště pochází patrně z halštatského či raně středověkého období. Leží cca 70 metrů západně od břehu Labe, v době svého fungování se však nacházelo na pravém břehu řeky, která v těchto dávných dobách hradiště obepínala obloukem na západní straně. Zbytek tohoto starého ramene Labe je stále patrný a lze doporučit k návštěvě. Přístup na hradiště vedl patrně přes mokřiny na východní straně. Vlastní prostor hradiště je tvořen mírnou

Pavel Makovec (zdroje: Encyklopedie hradišt v Čechách. Vlastní pozorování v terénu)., 28.8. 2017

hradiště