Hrady.cz
Původně gotický hrad poničený za husitských válek. Na poč. 16. st. přestavěn na renesanční zámek. Za Švédských válek vypálen. Vyhořel r. 1753 (poté změněn na vojenskou nemocnici) a v r. 1917 (poté sloužil arcibiskupům). Nyní je zde okresní muzeum.
Graficke pismenko Původně gotický hrad z 15. století byl přestavěn za biskupa Karla z Lichtenštejna dle projektu Giovanniho Pietra Tencally v letech 1665-1682. V budově zámku je umístěno Muzeum Vyškovska, které nabízí k prohlídce osm stalých expozic i zajímavé aktuální výstavy. Muzeum soustřeďuje sbírky historické, archeologické, národopisné a sbírku výtvarného umění. Známá je rozsáhlá kolekce vyškovské lidové keramiky, jejíž výroba měla ve Vyškově své zázemí od počátku 18. století do roku 1945.
19.2. 2003

něco málo z historie zámku

Bs, 19.2. 2003
    Ve Vyškově stál patrně již kolem r. 1200 zeměpanský hrad, neboť v r. 1201 se uvádí vyškovský župan Jakub. Není vyloučeno, že hrad přetrval i po převzetí Vyškova olomouckým biskupstvím. Jako biskupský se však uvádí teprve v r. 1318, kdy se připomíná jako součást organizace biskupského lenního práva vyškovské provincie. Hrad stával na okraji vnitřního města a zbytky jeho gotického jádra byly objeveny v I. 1951 1954. Za husitských válek jej husité

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 23.4. 2004

trochu mytologie