Odpočívající Ježíš

U siláže, Na balíkách
Socha Odpočívajícího Ježíše, zvaná nesprávně Ecce homo, stávala na pískovcovém podstavci mezi kaštany nad Stebnem. Na přelomu padesátých a šedesátých let 20. stol. byla poškozena opilci a dnes ji nahradil litinový kříž. Sochu mají nyní v péči restaurátoři
Graficke pismenko Pískovcová socha Odpočívajícího Ježíše Krista stávala na podstavci ze stejné horniny, na návrší mezi dvěma kaštany nad Stebnem u silážních jam od roku 1770. Někdy na přelomu padesátých a šedesátých let 20. stol. byla z fundamentu sražena opilými stebenskými mladíky a těžce poškozena. Šedesát let v suchu ve stodole ji ale uchránilo před kyselými dešti 70. a 80. let minulého století a proto je kámen v překvapivě dobrém stavu. O záchranu se tehdy postaral místní občan ing. František Jelínek, který ji daroval Okrašlovacímu spolku 2020 Stebno. Socha je nyní v péči restaurátorů a po opravě bude umístěna na novém místě ve vsi. Ikonografický ...
Prudký Martin podle Okrašlovací spolek Stebno 2020, Typologie a ikonografie motivu Odpočívajícího Krista - Bc. Tereza Šormová, 28.8. 2017

křížek, boží muka
     Louny  (LN)