Hrady.cz
Tvrziště na vyvýšeném místě nad řekou Lužnicí. Počátky panského sídla sahají do r. 1265, kdy je jako majitel uváděn Vítek ze Skalice, člen rodu Vítkovců. V letech 1379 a 1381 se objevuje Filip, sezením na Skalici. Zprávy o zámku Skalici jsou pouze v rozmezí let 1533-1540. Po r. 1590 tvrz zaniká.
Graficke pismenko První zmínka o Skalici je z roku 1265, kdy je zmiňován Vítek (člen rodiny Vítkovců) s přídomkem ze Skalice. Poslední zpráva, kde je jmenován, je z roku 1266. V druhé polovině 14. století se objevují členové rodu pánů z Landštejna, používající přídomek ze Želče či Skalice. Byli to Jan, Petr, Vilém, Vítek a Filip, pravděpodobně šlo o bratry. Vlastník největšího podílu ve Skalici byl posledně jmenovaný Filip. Poprvé je připomínán 19. března roku 1379, poté 1381 a 6. června je uváděn jako purkrabí v rožmberských službách na Příběnicích. Filipovi patřilo počátkem 15. století podací právo, které využívá několikrát, poprvé 26.2.1412, kdy ...
Petr Nožička, čerpáno z Kol. autorů: Encyklopedie českých tvrzí II, Argo 2000, 15.10. 2017

popis

Tvrziště se nachází na východní straně vysokého břehu řeky Lužnice. Jeho tvar je nepravidelný ovál o delší velikosti až 55 metrů ze směru SZ-JV a kratší 37 metrů ze směru JZ-SV. Dokola je obklopeno příkopem, na JV straně srázem k řece Lužnici a zčásti vnějším valem, většinou až na SV část už rozvezeným. Na východní straně dosahuje hloubka příkopu 4,5 metru a šířky až 13 metrů. Na JZ části byl příkop v rámci stavby usedlosti č p. 4 zasypán a

Petr Nožička, čerpáno z:Kol. autorů: Encyklopedie českých tvrzí II, Argo 2000, 15.10. 2017

Tábor  (TA)