Hrady.cz
Kostel v Lovčicích je doložen již před r. 1384, současná bezvěžová stavba je barokní z r. 1714 vybudovaná péčí hraběte Kinského. Z r. 1714 je rovněž zděná zvonice, která nahradila starší dřevěnou. Hřbitov kolem kostela byl zrušen a přenesen na sever od obce.
Lovčice - kostel
© Jiří Špaček, 08/2017
Graficke pismenko Obec Lovčice je prvně zmiňována r. 1354 a v současnosti má asi 670 obyvatel. Leží na silnici II/611 asi 5 km západně od Chlumce nad Cidlinou. Má též železniční zastávku zvanou Lovčice obec na regionální trati 062 z Křince do Chlumce nad Cidlinou. Obcí neprocházejí žádné turisticky značené trasy.
Kostel sv. Bartoloměje se zvonicí se nachází na návsi v severní části obce.
1.9. 2017

historie

Ve většině pramenů i z nedávné doby se uvádí, že lovčický kostel stojí na návsi uprostřed hřbitova. To je však značně zastaralá informace. Hřbitov na návsi byl již před řadou let zrušen a nový byl zřízen o samotě severně od obce za železniční tratí. Původní kostel v Lovčicích je doložen již před r. 1384. Ten současný je však barokní z r. 1714, postavený v rámci aktivit majitele chlumeckého panství hraběte Václava Norberta Oktaviána Kinského

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 2, Academia 1978 a Karel Kuča: České, moravské a slezské zvonice, Libri 1994), 26.8. 2017

Hradec Králové  (HK)
    Lovčice