Hrady.cz
Kostel gotického původu ze 14. stol. zbarokizován r. 1701, z gotické stavby dochován presbytář, zdivo lodi a věž. Kostelní báň sražená vichřicí r. 1929 nahrazena novou. Zařízení částečně barokní a pak novoklasicistní. Kolem hřbitov s barokní zdí.
Osice - kostel
© Jiří Špaček, 08/2017
Území Osic bylo osídleno již v předhistorickém období; nejstarší písemná zmínka o vsi se objevuje v souvislosti se založením benediktinského kláštera v Opatovicích r. 1073. Obec Osice, která má nyní asi 490 obyvatel, leží na sever od dálnice D11 v její těsné blízkosti mezi exity 76 u Dobřenic a 84 u Libišan. Neprochází tudy žádná značená turistická trasa. Osice prosluly jako rodiště Františka Škroupa, spoluautora české národní hymny.
Kostel Nanebevzetí Panny Marie se nachází na hřbitově na mírném návrší nad návsí při silnici ve střední části obce.
1.9. 2017

historie

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Osicích je původně gotický a prvně je připomínán r. 1352, dnešní stavba vznikla zřejmě před r. 1400. Z původní gotické stavby je dosud zachován presbytář a patrně i obvodové zdivo lodi a věž. Kostel byl zbarokizován r. 1701. Současný kostel je jednolodní a obdélný s presbytářem uzavřeným nepravidelně pětiboce. Jeho severovýchodní stěna je delší a presbytář je ukloněn k jihovýchodu. Po jeho severní straně je

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 2, Academia 1978), 4.9. 2017

Hradec Králové  (HK)