Hrady.cz
Barokní zámek byl vystavěn na místě starší tvrze r. 1732 F. V. Vrtbou, v 19. stol. byl přestavěn v empírovém slohu. Po roce 1945 zde byl internát, domov mládeže a později depozitář muzea. V roce 1994 byl zámek vrácen původním majitelům.
© Luděk Pitter 06/2004
Graficke pismenko Barokní zámek s empírovou fasádou najdete v obci Křimice, dnes již součásti města Plzně. Pojedete-li z Plzně směrem na Cheb a v Křimicích odbočíte na Radčice asi po 200 metrech zámeckou ulicí dojedete na malé náměstíčko v jehož čele zámek stojí. Zámek je veřejnosti nepřístupný. Za zámkem je rozsáhlý park o rozloze 5 ha, který je naopak volně přístupný. Nad vsí je kostel s rodinnou hrobkou Lobkoviců. Mezi zajímavosti tohoto panství patří, že statek Křimice nebyl nikdy za svoji historii prodán, pouze se dědil či byl odkázán, případně znárodněn. Jedná se o patrovou, trojkřídlou budovu. Směrem k náměstíčku je zámek obklopen úzkými nízkými budovami ...
17.6. 2004

historie

Ve druhé polovině 13. stol. již na místě zámku stávala tvrz v majetku Drslaviců. Další informace jsou až z druhé poloviny 14. stol., kdy obec a tvrz vlastnil plzeňský měšťan Nussl a později Václav Točník. Rod Točníků panství vlastnil až do roku 1621. Ve druhé polovině 17. stol. se stal majitelem panství František z Vrtby. Syn jeho bratra František Václav v roce 1732 přestavěl tvrz na barokní jednopatrový zámek. Rod Vrtbů vlastnil zámek až do

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Západní Čechy, 17.6. 2004

popis

Jedná se o patrovou, trojkřídlou budovu. Směrem k náměstíčku je zámek obklopen úzkými nízkými budovami (zdmi), které obloukovitě ohraničující čestný dvůr. Čestný dvůr je zpředu ohraničen pilíři, na kterých stojí kamenné sochy z 18. stol. Další sochy najdete v přilehlého parku i v parku v obci, pocházejí vesměs od plzeňského sochaře L. Widmana. Jezdecká socha sv. Jiří na čestném dvoře je bohužel obklopena bedněním.

tvrz přestavěná na zámek
     Plzeň-město  (PM)