Hrady.cz
Hřbitovní kaple sv. Josefa pochází z konce 17. století. Architektonicky jednoduchá stavba. Zevně pětiboká, uvnitř desetiboká. Střecha prejzová ukončena zděnou lucernou. Uvnitř obraz sv. Václava. Památkově chráněna od r. 1958.
Hřbitovní kaple sv. Josefa v Úněticích
© Pavel Vítek 08/2017
Graficke pismenko Obec Únětice leží asi 1 km od severního okraje Prahy, od pražské městské části Suchdol. Leží po obou svazích Únětického potoka. U obce se nachází pohřebiště z nejstarší doby bronzové, podle něj je pojmenována tzv. únětická kultura. Obec je dostupná příměstskými autobusy MHD Praha č. 355 a 359. Hřbitov s hřbitovní kaplí sv. Josefa najdeme na východní straně obce. Vchod na hřbitov je z Alšovy ulice.

popis

První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1125. Hřbitovní kaple sv. Josefa, obklopená několikrát rozšiřovaným hřbitovem, pochází z konce 17. století. Jedná se o architektonicky jednoduchou stavbou. Kaple je zevně pětiboká a uvnitř desetiboká. Členěna je lizénovými rámci a polokruhovými okny orámována profilovanou šambránou. Střecha kaple je prejzová a ukončena zděnou lucernou s drobnou plechovou kupolí. Vnitřní prostor je členěn dvojicí pilastrů

Praha-západ  (PZ)
    Únětice