Hrady.cz
Kostel postaven v letech 1885 až 1886 v novorománském stylu. Jednolodní stavba s polygonálně ukončeným presbytářem. Věž se dvěma zvony a umíráčkem. Zařízení kostela pseudorománské. Hlavní oltář se sousoším sv. Cyrila a Metoděje.
Kostel sv. Cyrila a Metoděje v pražských Nebuších
© Pavel Vítek 08/2017
Graficke pismenko Pražská městská část Nebušice spadá pod obvod Praha 6. Najdeme ji na severozápadním okraji Prahy. Dostupná je městskými autobusy č. 116, 161 a 312. Kostel sv. Cyrila a Metoděje najdeme v severozápadní části této městské čtvrtě, na hlavní ulici, která touto pražskou částí prochází, v ulici Nebušické.

historie

První zmínka o vsi Nebušice je z roku 1273. K Praze byla dosud samostatná obec Nebušice připojena roku 1968 jako součást městského obvodu Praha 6. Římskokatolický kostel sv. Cyrila a Metoděje byl postaven v letech 1885 až 1886. Vystavěn je v novorománském stylu. Krátce po jeho dostavění vznikla nebušická farnost. Farnost byla přenesena od kostela sv. Jana Nepomuckého, který dosud leží na území nebušické farnosti.
    Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (K – O), Poche a kol., Academia Praha 1982, 8.8. 2017

popis

Kostel sv. Cyrila a Metoděje je jednolodní stavba s polygonálně ukončeným presbytářem. Na západní straně je vystavěna věž o čtvercovém půdorysu se dvěma zvony a umíráčkem. Zvony jsou zasvěceny P. Marii a sv. Janu Nepomuckému. Hlavní vchod do kostela je z jižní strany. Zařízení kostela pochází z doby výstavby kostela, je tedy pseudorománské. Hlavní oltář zdobí sousoší patronů tohoto kostela, které doprovázejí sochy sv. Vojtěcha a sv. Zikmunda. U

Praha 6-Nebušice

Další kostely, chrámy v okolí