Hrady.cz
Z původního gotického kostela při jeho zbourání ponechán presbytář, přestavěný v současnou kapli. Nad západním štítem je čtyřboký sanktusník. Zařízení kaple novogotické. Na oltáři obraz Smrt sv. Josefa z roku 1881, autor Jan Umlauf. Kaple památkově chráněna od r. 1958.
Hřbitovní kaple sv. Josefa v Dolní Dobrouči
© Pavel Vítek 05/2017
Graficke pismenko Obec Dolní Dobrouč najdeme 11 km severovýchodně od Ústí nad Orlicí a 14 km jižně od Žamberka. Okolo obce vede železniční trať 024, která spojuje Ústí nad Orlicí a Letohrad. Na této trati je zastávka Dolní Dobrouč, ale od centra obce je vzdálena 3 km. Obcí prochází silice II. tř. která spojuje Letohrad s Lanškrounem. Hřbitovní kapli sv. Josefa najdeme na hřbitově nad kostelem sv. Mikuláše v jižní části obce.

historie

První písemná zpráva o Dolní Dobrouči je z roku 1292. Na místě nynější kaple sv. Josefa stál původně gotický kostel vystavěný v 15. století. Ten byl zbourán roku 1834. Ponechán byl pouze presbytář. Ten byl ještě téhož roku přestavěn a stavebně upraven na hřbitovní kapli.

popis

Hřbitovní kaple sv. Josefa je volně stojící orientovaná stavba čtvercového půdorysu s trojbokým závěrem. Ten je po zbourání původního kostela ke kapli nově přistavěn. Kaple je sklenuta jedním polem křížové klenby. Uložena je na masivních klínových žebrech vybíhajících bez konzol ze zdi. Nad západním štítem je čtyřboký sanktusník s jehlancovou střechou. Hlavní vstup v západní průčelí je obdélný, půlkruhově zaklenutý, rámovaný hladkou šambránou s

Pardubický kraj
     Ústí nad Orlicí  (UO)