hrad Slezskoostravský hrad

Slezská Ostrava, Ostrava
Hrad ze 13.století, v 16. stol. přestavěn na renesanční zámek, zůstalo však původní opevnění, doplněné o dělovou baštu. Po vyhoření pustl a během bombardování byl rozsáhle poničen. Dnes je zrekonstruována věž a předzámčí.
Vstupní branská věž a nádvoří hradu
Graficke pismenko Kdysi dávno, ve 13. století, byl nad soutokem dravých řek Lučiny a Ostravice vystavěn hrdě se tyčící pevný strážní hrad dohlížející na hranici mezi Slezskem a Moravou….. zní to jako začátek pohádky. Ano, je to již hodně dávno, kdy naposledy nad soutok obou řek shlížel hrdý a pevný hrad, takřka pohádkový. Přestal být mocenskou oporou, sídlem spravedlivých a moudrých knížepánů těšínských, pánů z Tvorkova či Sedlnických. Před sto lety byl svými posledními šlechtickými pány, v Rakousku nesmyslně oslavovanými Wilczky, vydán napospas dobře vynášející těžbě černého uhlí. Ani změna režimu v demokratický hradu neprospěla, i když v době 1. republiky lze ...

Popis stavebního vývoje Slezskoostravského zámku
    Hrad ve Slezské Ostravě si dodnes ve většině zachoval své původní půdorysné členění. Na hraně nad řekou Lučinou se vypíná torzo původního středověkého hradu, tzv. jádra, které na východě a severu obklopují torzovitě dochované budovy zámku, předzámčí. Uprostřed jižní strany areálu, na mírně vyvýšené hraně svahu nad řekou, se nachází torzo palácových budov bývalého hradního jádra. Dnes tato část, nesmyslně nazývaná Hradní pevnost, působí velmi

Jan P. Štěpánek, 18.10. 2005
    Slezskoostravský hrad byl postaven v první polovině 13. století u brodiště poblíž soutoku řek Ostravice a Lučiny na místě dřívějšího slovanského hradiště. Smyslem a účelem hradu byla ochrana zemské stezky z Opavy přes Hlučín a Těšín do Krakova a zejména hranice polského státu, kterou tehdy tvořila řeka Ostravice. O významu, jenž hradu přikládali jeho vlastníci, svědčí fakt, že byl již ve 13. století obehnán 4 metry vysokou a 2,5 m širokou zdí.

Jan P. Štěpánek, Publikace vydaná k otevření hradu v roce 2004, prameny K. Jiříka, 18.10. 2005

WC, Rodiny s dětmi, Občerstvení, Parkoviště, Suvenýry, Svatby, Samostatné prohlídky