Hrady.cz
Kaple sv. Anny postavená zřejmě kolem poloviny 19. století stojí v osadě vzniklé v 2. polovině 18. století v prostoru, v té době již zanikajícího Skašovského rybníka.
© Luděk Vláčil 08/2017
Graficke pismenko Ves Annín je místní částí města Tovačova v okrese Přerov v Olomouckém kraji. Nejvýraznější stavbou vesnice je kaplička sv. Anny, která se může pochlubit krásně malovaným stropem nad oltářem. Nejvýznamnější kulturní památkou města je Tovačovský zámek s vysokou tzv. Spanilou věží. Tovačov je obklopen četnými jezery a prochází tudy mnoho turistických i cyklistických cest.

historie

O osadě Annín s kaplí sv. Anny toho není příliš známo. Uvádí se, že ves byla založena roku 1799 na pozemcích zrušeného Skašovského rybníka, jehož postupné vysoušení začalo někdy po roce 1763. Osada Annín je vyznačena na I. vojenském mapování, tzv. josefském z let 1764-1783 v době, kdy ještě existoval i rybník. Tehdy se osada uvádí pod německým názvem Annadorf. Patrná spojitost mezi patrociniem annínské sakrální stavby a názvem osady nabádá k

Přerov  (PR)
    Tovačov II - Annín