Hrady.cz
Sloup z 1. čtvrtiny 18. stol. Na čtvercové základně dvoudílný hranolový podstavec, který nese štíhlý sloup. Na horní části P. Marie, sv. Florián a Jan Nepomucký. Na vrcholu sloupu Nejsvětější Trojice, sedící Bůh otec s tiárou, mezi koleny drží Ukřižovaného. Památkově chráněno od r. 1958.
Sloup Nejsvětější Trojice v Lanškrouně
© Pavel Vítek 05/2017
Graficke pismenko Město Lanškroun leží 19 km jihovýchodně od Ústí nad Orlicí a 23 km severovýchodně od Svitav. Sloup Nejsvětější Trojice najdeme 500 m východně od zámku, na křižovatce ulic Dobrovského, 28. října a Třešňovecké.

historie

Sloup Nejsvětější Trojice pochází z první čtvrtiny 18. století. Původně byl umístěn u bývalého knížecího špitálu za Horní branou. Sousoší je zajímavé po ikonografické stránce. Využívá ještě starší typ trojičního ztvárnění. Sedící Bůh Otec drží krucifix. Je dokladem barokní svatotrojiční úcty, doplněný, skrze reliéfy, také úctou k Panně Marii, sv. Floriánu a sv. Janu Nepomuckému. Jedná se o hodnotný příklad sochařsko-kamenické produkce v regionu.

popis

Na čtvercové základně o třech stupních je umístěn dvoudílný hranolový podstavec čtvercového průřezu, ukončený v horní části rovnou římsou. Podstavec nese štíhlý sloup s kompozitní hlavicí, atickou patkou a s dříkem. Uprostřed dříku je monogram IHS, na spodním dílu podstavce akantové kartuše s německými nápisy. Nad kartuší v přední stěně reliéfně provedená koruna. Horní část podstavce je zdobena plochými reliéfy P. Marie s hvězdami na oblacích,

pomník, památník
    Pardubický kraj