Hrady.cz
Původní socha z roku 1820 nahrazena novou roku 1939. Postupem času znehodnocena. V roce 2008 instalována opět nová socha vyrobená z umělého kamene se strukturou pískovce. Na podstavci nápis „Svatý Václave nedej zahynouti nám ni budoucím“.
Socha sv. Václava v Pražské Přední Kopanině
© Pavel Vítek 08/2017
Graficke pismenko Socha sv. Václava stojí ještě v katastru pražské městské části Přední Kopanina, ale téměř na hranicích s pražskou městskou částí Nebušice. Najdeme ji u kruhové křižovatky silnic spojující u letiště pražský okruh s Horoměřicemi a Přední Kopaninu s Nebušicemi a dejvickou Jenerálkou.

historie

Současná socha sv. Václava pochází z roku 2008. Ale již roku 1820 zde stávala pískovcová socha zasvěcená stejnému světci. Podle místního podání ji sem donesl na svých zádech místní silák p. Paul. Místo na křižovatce cest nebylo vybráno náhodně. Odedávna bylo nazýváno Boží muka. Původní socha se nedochovala a v roce 1939 byla nahrazena sochou novou, vyrobenou z opuky. Tu nechal vyrobit poštmistr z Tuchoměřic. I tato socha však byla postupem času

pomník, památník
    Praha 6-Přední Kopanina