Hrady.cz
Barokní kostel sv. Klimenta nahradil r. 1740 starou gotickou, částečně dřevěnou stavbu asi ze 13. stol. Má bohatou štukovou výzdobu klenby a hodnotné rokokové vybavení vesměs z doby stavby. Hřbitov kolem farního kostela zrušen, zachována hrobka Löwensteinů z r. 1936 s podzemní kryptou.
Dobřenice - kostel
© Jiří Špaček, 08/2017
Graficke pismenko Obec Dobřenice je prvně zmiňována r. 1339, který je někdy označován i za rok jejího založení rytířem Zdeňkem Bohůňkem z Dobřenic. V současnosti leží v jihozápadním výběžku okresu Hradec Králové. Severojižním směrem jí prochází silnice II/323 v úseku mezi Nechanicemi a Rohovládovou Bělou. Severním okrajem zástavby prochází také železniční trať 020 z Prahy do Hradce Králové, na níž je zřízeno i nádraží Dobřenice. Jeho podstatná část však již stojí na katastrálním území sousední obce Syrovátka. Dobřenice dnes mají asi 600 obyvatel a jejich historické centrum tvořila původně rodová tvrz Dobřenských z Dobřenic, později přestavěná na zámek (viz samostatné heslo). V blízkosti zámku, nyní přímo u průjezdní silnice stojí kostel sv. Klimenta.
26.8. 2017

historie

Dobřenický kostel sv. Klimenta již svým patrociniem naznačuje svou starobylost. Původní gotická stavba pocházela patrně již z 13. stol., byla však zbourána r. 1739. Při tomto bourání byla nalezena autentika, dokládají existenci kostela již r. 1336. Na jeho místě byl postaven r. 1740 J. Neuerem z Prahy nový barokní kostel. Je to jednolodní obdélná stavba s hranolovou věží nad pravoúhlým presbytářem, po jehož stranách se nacházejí oratoř a

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 1, Academia 1977), 27.8. 2017

Hradec Králové  (HK)