Hrady.cz
Kaplička postavena někdy po roce 1760. Žádné dokumenty se o stavbě kapličky nezachovaly. Barokní kaple se zvonicí. Polokruhová drobná stavba. V interiéru pozdně rokokové obrazy sv. Václava a sv. Ludmily. Generální oprava v roce 2007.
Kaple v Lešanech
© Pavel Vítek 06/2017
Graficke pismenko Lešany, část obce Nelahozeves, leží 3 km severozápadně od Kralup nad Vltavou a 6 km jihovýchodně od Velvar. Lešanami prochází pouze místní komunikace, spojující Nelahozeves a Kralupy nad Vltavou se silnicí I. tř. která vede z Kralup do Velvar. Lešanskou kapli najdeme asi 80 m od malé návsi, jež se nachází v centru obce.

popis

První písemná zmínka o vesnici Lešany pochází z roku 1318. Podle kronikáře byla kaplička postavena někdy po roce 1760. Žádné dokumenty o stavbě kapličky se však nezachovaly. Jedná o nejstarší stavbu v Lešanech, barokní kapli se zvonicí. Do dnešních dnů si zachovala svou původní podobu. Kaplička je polokruhová drobná stavba. Nad jednoduchým průčelím je umístěn štít. V jeho vrcholu se římsy stáčejí do volut. V interiéru u oltáře jsou pozdně

Pavel Vítek – zdroj: STUPKA, Josef. Kulturní památky regionu Kralupy nad Vltavou II. Vlastivědný sborník Kralupska, 2005, 3.8. 2017

Mělník  (ME)
    Lešany